Åkerfalk klockor

Bakgrund

Åkerfalk är ett svenskt företag som gjort klockor sedan 2018. Det är antagligen definitionsmässigt ett micromärke fortfarande även om de har en ordentlig försäljning som även når långt utanför Sveriges gränser. Det som är lite roligt med dem är att de har relativt få modeller, men att de har jobbar med dessa modeller som finns under flera år och det är inget företag som bara lanserar och lanserar utan Åkerfalk jobbar hårt med det som de har i sin produktportfölj redan vilket är en bra trio.

Idag har Åkerfalk tre modeller i produktion.

  • Åkerfalk First Season
  • Åkerfalk Second Season
  • Åkerfalk Chronograph

Design och urverk

Designen på en Åkerfalk klocka är tydlig, man jobbar med en klocka utan sekundvisare (undantag för Chronographen) och även med en möjlighet visa klockan på en 24 timmars indexerad tavla. Detta gör att designen på klockan blir väldigt “clean” och även stillsam då man ej ser någon tickande eller svepande visare som rör sig hela tiden utan klockan upplevs nästan som den står still vilket är häftigt. Klockorna från Åkerfalk drivs av quartzverk alternativ mecha-quartz verk vilket funkar och passar denna klocka bra och något som är svårt att se vid första anblick eftersom det ej finns någon sekundvisare du kan titta på ifall den tickar eller ej.

Review

Åkerfalk box och cert

Klockan klommer fint förpackad i ett smidigt paket, med en ytterbox samt en innerbox liknande ett resefodral i läder samt med en riktigt snyggt placerad svensk flagga på fodralet. Snygg touch och något vi verkligen kan tänka oss alla internationella kunder men även svenska kunder måste uppskatta en en snygg detalj.

Åkerfalk chronograph 2

Nu går vi in i detaljerna på klockan och det jag gillar allra mest. Det är de tre detaljerna som har den orangea färgen att göra. Knappen till kronografen är orange, sekundvisaren till kronografen samt 24h visaren är också orange. Det är en grymt snygg detalj, kul den återkommer på hela tre ställen och gör denna helt svarta klocka mycket sportig och ger den en liten racing känsla.

Åkerfalk chronograph baksida

Baksidan är fullsmetad med information och grejer vilket är kul. Det är en plats man som klocktillverkare måste va duktig på att utnyttja då det är här du kan förmedla mycket olika saker. Dels få med en del specifikationer gällande klockan men också lite “brand elements” som Åkerfalk fått med i form av skogen som man även såg på ytterboxen.

Åkerfalk chronograph knappar

Knapparna och kronan har vi redan pratat lite om färgmässigt. Men rent tekniskt har vi en skruvad vanlig krona vilket är bra även om denna klocka ej hade behövt det eftersom klockan ej är något badur med sina 5 ATM vattentäthet. Knapparna är något långa i vår mening men något som passar modellens design även om det gör att knapptrycken blir lite hårda och lite väl distinkta att trycka på.

Åkerfalk chronograph armband

Bandet är ett väldigt klassiskt läderband med ett spänne där varumärkesnamnet syns tydligt. Det är ett band med lite racing stuk med hålen som sitter längt med bandet. Det är också quickrelease bars på armbandet vilket gör de enkelt att byta vilket känns helt rätt i tiden och även för klockan då vi tror den kan passa på många band.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så gillar vi Åkerfalk, vi har sett dem rätt länge men denna är första gången vi fått hålla i en och det är vi väldigt glada för. Klockorna har en design som känns stillsam och klassisk vilket är kul. Detta samtidigt som man får en känsla av att just denna Chronographen skulle kunna sitta på handleden av en racingförare som kör runt på en racingbana. Helt klart cool design som vi förstår att många gillar. Så stort tack till gänget på Åkerfalk att vi fick testa era grejer, det var riktigt bra.

När startades Åkerfalk klockor?

Åkerfalk klockor startades 2018

Hur många modeller har Åkerfalk klockor?

Idag har Åkerfalk tre modeller i produktion.
– Åkerfalk First Season
– Åkerfalk Second Season
– Åkerfalk Chronograph

Varför saknar Åkerfalk klockor sekundvisare?

Åkerfalk klockorna saknar på de flesta modeller en klassisk sekundvisare vilket bidrar till en lugnare upplevd känsla från klockan