Guide: Hur man byter batteri på sin klocka

Att börja skruva lite med sina klockor är ett naturligt steg när man tar sig vidare in i intresset klockor. Att börja med att byta band på sin klocka är vanligt, men att sedan ta steget till att börja öppna klockan är stort, men det enklaste man kan göra i sin klocka är just att byta batteri vilket är anledningen till att vi skapat en guide nedan hur man går tillväga för att göra just detta.

Samla de verktyg du behöver. Du behöver en liten skruvmejsel med platt skaft och ett nytt batteri.

Ta bort klockans bakre täckplatta. Detta hålls vanligtvis på plats av små skruvar eller ett spännlås. Använd skruvmejseln för att lossa skruvarna, eller skjut försiktigt av täckplattan om den har ett spännlås. Detta gör du genom att applicera en kniv eller liknande under baksidans lock och sedan bända upp locket så kommer det att “ploppa” av.

Leta upp batteriet. Det bör vara uppenbart när täckplattan har tagits bort. Det är viktigt att välja rätt batteri då det finns massvis med olika storlekar på dessa knappcells batterier eller klockbatterier. Det står ofta ett nummer på dem, och vi har samlas några av de vanligaste här.

Ta bort det gamla batteriet. Beroende på klockans design kan du behöva använda skruvmejseln för att försiktigt lyfta ut batteriet ur dess fack. Var försiktig så att du inte skadar några av klockans interna komponenter.

Sätt i det nya batteriet. Se till att de positiva och negativa ändarna på batteriet pekar åt rätt håll. Konsultera klockans manual eller gör en snabb sökning online om du är osäker på vilken ände som är vilken. Detta brukar vara enkelt att se på klockans platta batterier och se även hur det batteriet som tagit slut är applicerat.

Stäng täckplattan på klockan. Om täckplattan hölls på plats av skruvar, använd skruvmejseln för att återdra dem. Om det var ett spännlås, tryck ner på kanterna på täckplattan tills den sitter på plats igen.

Testa klockan för att se till att batteribyttet lyckades. Ställ in tiden och kontrollera att klockan fungerar som den ska.

Om du är osäker på någon del av processen eller känner dig obekväm med att byta batteriet själv, är det alltid en bra idé att söka hjälp hos en professionell.

Och vill du ha det visualiserat bättre kan du följa nedan instruktionsvideo på youtube.