Guide: Glosbok för klockintresserade

När man gräver sig ner i klockintresset kommer en massvis olika ord att börja dyka upp runt omkring. Detta är inte helt enkelt att hänga med på alltid och inte alltid man vill fråga och framstå som okunnig i en butik. Detta är anledningen till att vi skapat en liten glosbok för klockterminologi nedan.

Klockboett: Klockboetten är den yttre kåpan på en klocka. Den skyddar klockans inre mekanism och kan göras av olika material, inklusive metall, plast och keramik.

Bezel: Bezel finns ingen bra svensk översättning på men detta är ringen som omgärdar klockans tavla. Den kan vara stationär eller rotera och används ofta för att markera tidsintervall eller mäta avstånd.

Krona: Kronan är knappen på sidan av klockboetten som används för att ställa tiden och datumet. Den kan också användas för att vinda en mekanisk klocka.

Urtavla: Urtavlan är ansiktet på klockan, där tiden visas. Den kan göras av olika material, inklusive metall, plast och glas.

Visare: Visarna är pekarna som rör sig runt urtavlan för att visa tiden. Den längre visaren är minutvisaren, och den kortare är timvisaren. Sekundvisaren kan placeras på många olika sätt men vanligast är att den är ovanför minutvisaren.

Index: Index är linjer eller punkter som placeras runt urtavlans yttre kant för att markera minuter eller timmar, dessa kan också ta form i romerska siffror eller vanliga siffror.

Bandstift: Bandstift är tunna, flexibla stänger som används för att fästa ett klockband eller en armband till klockboetten. De kan tas bort och ersättas för att byta band eller armband.

Urverk: Urverket är mekanismen inuti klockan som driver klockan och håller tiden. Det finns tre huvudsakliga typer av rörelser: mekanisk, automatisk och kvarts.

Mekaniskurverk: Ett mekanisk urverk använder en fjäderuppvriden mekanism för att driva klockan. Fjädern måste vridas för hand eller automatiskt genom rörelsen av bärarens handled.

Automatiskturverk: Ett automatiskurverk liknar en mekanisk rörelse, men den är självuppvridande. Den använder rörelsen av bärarens handled för att vinda fjädern, vilket eliminerar behovet att vrida den för hand.

Kvartsurverk: En kvartsurverk använder en batteri för att driva klockan och en kvartskristall för att hålla tiden. Det är den mest exakta och vanligaste typen av rörelse som finns i klockor idag.