Guide: Hur man byter armband på sin klocka

Guide: Hur byter man armband på sin klocka själv.

Det finns flera olika typer av infästningar på klockors armband men absolut vanligast är såkallade “push sprintar” därför har vi valt att göra en guide hur man steg för steg går tillväga för att byta band på en klocka med just push sprintar.

  1. Innan du börjar, se till att du har de verktyg som behövs för att ta bort det gamla armbandet och sätta på det nya, samt att du har ett passande armband till hands. Det kan också vara en bra idé att tejpa klockans olika delar innan du börjar för att skydda den från skador.
  2. Placera klockan på en mjuk yta, till exempel en handduk eller ett stycke tyg, för att inte repa glaset som täcker urtavlan.
  3. Om du har en klocka med en länk, öppna upp länken vid spännet och ta bort den från klockan. Tejpa även bandhornen (de delar av klockan där bandet fästs) för att skydda dem från skador av ditt verktyg.
  4. För att ta bort det gamla armbandet, försök att arbeta från baksidan av klockan så mycket som möjligt. Om du har en klocka med push sprintar, tryck in dem en åt gången (beroende på verktyg) och vrid sedan bandet för att frigöra det ifrån bandhornen. Var försiktig så att du inte skadar klockan.
  5. När du har tagit bort det gamla armbandet är det dags placera det nya på klockan. Se till att du köpt ett band med samma bandbredd så den passar din klocka perfekt.
  6. För att applicera det nya bandet sätt ditt push sprintarna igenom det nya bandet
  7. Sätt sedan dit ena änden av push sprinten i ena hålet och tryck med ditt verktyg på andra sidan och för den sedan emot andra hålet, väl där så släpp trycket på din push sprint och se till den “klickar” i hålet
  8. Säkerhetskontrollera den sitter dit perfekt genom att dra i bandet
  9. Om du har en klocka med en länk se till att läsa våra andra guide om hur du kortar en länk på enklast möjliga sätt.
  10. Njut av din nya klocka med det nya armbandet!

För att visualisera hur man går tillväga länkar vi nedan till en youtube video där det syns tydligt hur man skall göra.

Om du är osäker på hur du ska gå tillväga kan du alltid söka hjälp hos en professionell klockreparatör eller be om hjälp från någon som har erfarenhet av att byta klockband.