Klockor som lyser i mörkret

Huvudfunktionen hos alla våra klockor, är ju just det, att kunna visa tiden. Det gör det extra viktigt att klockan kan göra just det visa tiden hela tiden.

Klockans lume, en viktig funktion

Man vill kunna se tiden tydligt, snabbt och enkelt såklart. Att klockan kan göra det under alla förutsättningar är viktigt, därför är just klockans förmåga att visa tiden i mörkret ett självklarhet för de flesta. Ja och olika klockor löser detta problem på flera olika sätt, när de kommer till digitala klockor löser man det enkelt och snyggt med att tavlan lyser upp med hjälp av batteriet. Problemet blir något mer delikat när automatiska eller manuella traditionella klockor skall lösa det.

Då blir det viktigt att det ej löses med någon typ av batteri men att det ändå är tydligt och enkelt att se vad klockan är. Det man då gjort är att man jobbat med olika material som liknar funktionen av en reflex. Men just med den adderade funktionen att den kan lagra ljusmassan i något som man i klockslang kallar lume. Som är en förkortning av just Super-Luminova som faktiskt är ett varumärke. De är också en produkt som togs fram som skall vara helt giftfri jämfört med andra tidigare lösningar.

Super-Luminova går att få i flera olika nyanser, men vissa ger bättre ljus än andra vilket syns tydligt, men ibland får funktion ge vika för design och man väljer en färg som kanske lyser sämre men som ger en coolare färg tappning.

Eftersom vi pratar om reflekterande material och vintertiden närmar sig så vill vi även slå ett slag för just reflexerna, de har en fullständigt nödvändig funktion och skyddar inte bara dig utan hjälper även andra att se dig enklare vilket är otroligt viktigt oavsett om du bor i stan eller på landet. Därför vill vi passa på och rekommendera ett besök till Herbertine för att spana in och förbereda er för reflexsäsongen som kommer.

Historisk lume på klockor

Men för att återgå till klockan och dess lysförmåga som jag nämnde ovan och historisk, så kanske ni kan ana det som jag hintade om med Super-Luminova materialet. Innan det uppfanns så använde man sig faktiskt av ämnen som var direkt farliga så som radium, ett material som är radioaktivt, om vi förstått kemin rätt så är den inte direkt farlig att använda idag men man skall undvika att rubba den då det kan ge utslag även om de är väldigt små mängder. Dock är detta något som de som arbetade med detta i fabriker förr i tiden helt klart blev påverkade av vilket inte är någon glamorös historia. Därför är vi glada att vi idag har Super-Luminovan som ett bra alternativ till de gamla lösningarna.