Undvik dyra avbetalningsplaner när du köper en klocka

När det gäller klockor är många människor omedvetna om den höga kostnaden för avbetalningsplaner som kan förknippas med lite dyrare klockköp. Dessa avbetalningsplaner som erbjuds av klockbutiker kan ibland ha en mycket hög effektiv ränta, när man inkluderar alltifrån fakturaavgifter och uppläggningskostnad.

För att undvika dessa höga kostnader är det en stor fördel att jämföra lån och om du redan har samlat på dig flera lån, bör du samla alla lån till ett stort lån. På så sätt sparar du inte bara pengar på onödiga utgifter utan du får också tillfredsställelsen att äga den klocka du har köpt lite tidigare. Det finns flera tjänster på nätet där du kan teckna dig för lån. Använd Axofinans för att få svar från upp till 35 långivare.

Visserligen kan klockor vara riktigt dyra och det bästa sättet att undvika höga kostnader är såklart att inte köpa klockor på avbetalningsplaner överhuvudtaget. Med det sagt är det inte alltid så att det finns sparade pengar för att finansiera ett nytt klockköp – eller så kan det vara så att du redan har en eller flera klockor som du ska sälja i närtid.

I dessa situationer kan det till och med vara en fördel att teckna ett lån utan bindningstid, där du får loss pengarna och kan köpa den klockan du vill ha, för att sedan när du har sålt dina klockor kan amortera av hela din skuld. På detta sättet behöver finansieringskostnaden för klockköpet inte springa iväg allt för mycket.

Om det dessutom är så att den klockan du är intresserad av är på kampanj och har ett nedsatt pris, kan du till och med komma undan billigare genom att ta ett lån och slå till på ditt nya klockköp, för att sedan några månader senare kunna betala av lånet.

Se följande exempel från en klockbutik som har klockor på rea.

uret

Tänk dig att följande scenario inträffar

  1. Du har en klocka som är värd ca 130 000 kr som du är intresserad av att byta ut till en ny klocka inom samma prisnivå.
  2. Du hittar exempelvis en Rolex Datejust 31, ord. pris 136 895 kr som har ett nedsatt pris till 99 999 kr (rabatt 36 896 kr) enligt exemplet ovan från Uret.se.
  3. Eftersom du inte har någon köpare på din klocka kan du teckna ett lån på 100 000 kr med en exempelränta på 8% vilket innebär en räntekostnad på 667 kr per månad.
  4. Du kan i lugn och ro hitta en köpare till din klocka och sälja den för 130 000 kr, låt oss säga att det tar 6 månader vilket innebär en total räntekostnad på ca 4000 kr. När du får sålt din klocka så betalar du av hela låneskulden och får därmed 26 000 kr kvar.
  5. Det innebär att du lyckades ersätta din nuvarande klocka som var värd 130 000 kr till en jämförbara klocka inom samma prisnivå genom att köpa en Rolex Datejust för enbart 104 000 kr. Du får därmed 26 000 kr över som du kan lägga på sparkontot inför ditt nästa klockköp.